
Ce sunt blogurile si cum pot fi monetizate
Internetul este deja o prezenta cotidiana in fiecare casa. Toata lumea foloseste mediul virtual pentru a se documenta, a plati facturile sau a face rezervari la hotel sau pentru a comunica cu prietenii. Comunicarea a devenit astfel usoara (imi aduc aminte cu nostalgie de vremurile de acum 30 – 35 ani, cad parintii mei asteptau si o zi intreaga sa obtina o legatura interurbana cu Moldova) iar informatiile pot fi obtinute facil, indiferent de domeniul la care se refera.
Mai putina lume stie care sunt diferentele intre bloguri si un site obisnuit. Cu toate ca mai toti am auzit de bloguri, nu stim care sunt trasaturile definitorii ale acestui tip de site.
Acestea sunt diferite fata de site-urile de stiri, generaliste sau de magazinele afiliate si reprezinta un instrument de comunicare scris sub forma unui jurnal, in care informatiile sunt structurate si ordonate intr-o maniera logica si usor de citit.
Blogurile contin articole ce sunt actualizate periodic (cu caracter profesional sau personal) si au unul sau mai multi autori. Adaugarea de continut nou la bloguri poate fi facuta si prin actualizarea unor informatii din articolele mai vechi, iar acest lucru este deosebit de apreciat de catre motoarele de cautare.
Din punctul meu de vedere blogurile reprezinta si un element de networking cu ajutorul caruia interactionez cu cititorii, ii pot cunoaste mai bine si pot ajunge in final la relatii de amicitie sau prietenie.
Blogurile sunt folosite pentru a atinge doua scopuri principale:
- A publica intr-un mod rapid si structurat diverse informatii, opinii, lansari de produse, etc ce vor fi afisate intr-o ordine invers cronologica;
- Pentru a crea comunitati in jurul unor idei sau produse si a genera discutii despre calitatile acestora, prin comentarii directe sau prin preluarea acestor informatii de catre alte bloguri.
Blogurile sunt de mai multe tipuri
Un blog poate fi folosit pentru a informa cititorii despre noi produse sau servicii ori despre subiectele ce s-au discutat in cadrul unor evenimente, sau pur si simplu pentru a ne manifesta propriile pareri si a comenta evenimente ale vietii cotidiene.
Blogurile se impart in mai multe categorii.
Blogurile personale reprezinta autorul iar subiectele preferate sunt pasiunile acestuia, poze din calatorii sau de la diverse evenimente la care a participat, elemente din viata profesionala, etc. Acestea se impart la randul lor in mai multe categorii:
- Blogurile narative povestesc intamplari din viata cotidiana prin intermediul unor posturi scurte;
- Blogurile filozofice prezinta intr-o interpretare filozofica sau poetica diverse fragmente ale vietii cotidiene si reprezinta o interpretare artistica ale unor fapte;
- Blogurile de tip „interpretare personala” prezinta diverse intamplari petrecute in prezent sau in trecut ce sunt utilizate doar ca simplu pretext pentru o interpretare intr-o maniera subiectiva a unor intamplari;
- Blogurile „comentarii ale societatii publice” prezinta elemente ale vietii publice cotidiene, comentate intr-o maniera proprie si evaluate prin perspectiva personala a autorului;
- Blogurile de tip „preluare” sunt acelea in care autorii preiau diverse clipuri sau informatii, fara a face nicio modificare a acestora.
Blogurile profesionale sunt acelea in care autorul prezinta elemente de interes maxim pentru nisa din care face parte blogul.
Pentru blogurile ce fac parte din categoria hobby autorul nu isi va folosi niciodata identitatea reala sau profesionala, pentru ca aceasta este prea putin cunoscuta si nu prezinta un element de interes pentru cititori. Aceste bloguri pot comenta diverse evenimente sportive, politice, calatorii, etc.
Blogurile de nisa sunt acelea construite in jurul unor ideii proprii ale autorului sau se incadreaza intr-o nisa foarte ingusta a vietii de zi cu zi (cultura literara, romanii pe plan international, prezenta si insemnatatea dacilor in istoria Romaniei, etc).
Acestea sunt idei de interes restrans si slab reprezentate in mediul virtual si se urmareste promovarea acestora folosind un blog de nisa.
Blogurile colective profesionale sunt acelea creeate de organizatii ce folosesc blogul ca una dintre cele mai utilizate mijloace de promovare a unor idei sau concepte in mediul virtuale. Acestea sunt intretinute de mai multi useri ce sunt plasati sub identitatea organizatiei.
Blogurile religioase sunt o categorie aparte a blogurilor, ce nu se incadreaza intr-o tipologie clara dar sunt din ce in ce mai raspandite. Aici se explica diverse cunostiinte religioase, dar raman destul de periculoase datorita fanatismului pe care il induc uneori cititorilor.
Blogurile temporare sunt utilizate in special de catre companii (sau influenceri) pentru a pregati lansarea unor produse sau a promova diverse evenimente. Acestea sunt actualizate numai pana la desfasurarea evenimentului respectiv, dupa care vor fi inchise.
Cum se pot monetiza blogurile
Blogurile pot deveni si o adevarata „masina de bani” daca ne dorim acest lucru. Astfel ne vom castiga independenta financiara si vom putea sa lucram de unde dorim (refuz sa cred ca exista cineva care nu si-ar dori sa lucreze de pe o plaja din insulele Cayman), dar pentru a face acest lucru este necesar sa avem un plan foarte bine pus la punct.
In primul rand trebuie sa ne gandim care sunt pasiunile noastre si in ce domeniu detinem cunostiinte ce ne pot diferentia de concurenta. In functie de acestea ne vom alege nisa in care va activa blogul nostru.
Este necesar sa fim pasionati de nisa in care vom activa, pentru ca vom fi nevoiti sa scriem luni intregi despre anumite subiecte, iar acest lucru poate deveni aproape imposibil daca nu suntem pasionati de domeniul respectiv.
Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu termenul de nisa, aceasta reprezinta plaja cititorilor care au pasiuni si interese comune.
Indiferent de nisa aleasa nu trebuie sa omitem faptul ca aceasta trebuie sa fie profitabila, iar nisa sa fie cat mai cautata si mai citita.
Inainte de a ne alege nisa cea mai potrivita trebuie sa facem un studiu de piata pentru a vedea cati cititori sunt interesati de informatiile pe care le vom scrie, care este concurenta si cat de vechi sunt blogurile lor, nivelul bugetelelor de publicitate existente in nisa, etc.
Dupa ce ne-am horatat asupra nisei este necesar sa ne alegem numele blogului. Conform ultimelor tendinte este necesar ca acesta sa fie identic cu numele nostru, deoarece blogosfera apreciaza in mod deosebit transparenta totala.
Urmatorul pas este cel tehnic reprezentat de inchirierea domeniului si a spatiului de gazduire (acestea sunt obtinute de la vanzatorii de domenii online si de la firmele de hosting) si de alegerea platformei pe care va fi realizat blogul.
Este bine sa avem pregatite mai multe nume de domenii, deoarece o parte a celor dorite ar putea fi inchiriate de catre alti utilizatori. Aceasta posibilitate dispare in cazul in care numele blogului este identic cu numele propriu.
Este foarte important sa inchiriem domenii care sa aiba ca extensie numele tarii noastre (.ro) sau alte extensii comerciale (.com, .eu, .net) deoarece acestea sunt foarte apreciate de catre Google.
Incepatori vor fi tentati sa aleaga patformele gratuite pentru bloguri (Tumblr, Blogspot, Webnode, Webs, etc) pentru a evita costurile, insa aceasta alegere este total neinspirata.
In primul rand aceste platforme vor inchiriaza un subdomeniu, iar acest lucru ne va ingreuna indexarea blogului de catre motoarele de cautare (este posibil ca acesta sa nu fie indexat niciodata si sa nu apara in cautarile organice).
In al doilea rand domeniul inchiriat nu ne va apartine (ca in cazul unuia inchiriat de la firmele specializate) si acesta poate fi inchis oricand de catre firma ce il detine, iar astfel vom avea cititori nemultumiti si vom pierde tot contentul.
In plus, facilitatile grafice oferite de platformele gratuite sunt reduse, iar site-ul nostru va fi total neatractiv.
Varianta ideala este reprezentata de WordPress, o platforma total gratuita ce ne permite sa gestionam contentul asa cum dorim iar designul acestuia poate fi personalizat in functie de preferinte.
In plus WordPress dispune de mii de teme si plugin-uri gratuite fapt ce ne permite sa obtinem blogul visurilor fara sa avem cunostiinte tehnice foarte avansate.
Costurile acestei etape sunt foarte mici.
Inchirierea unul domeniu este intre 5 si 15 euro pe an (in functie de extensia acestuia si de promotiile pe care le vom prinde), iar costul gazduirii nu va fi mai mare de 100 – 150 lei pe an (in functie de spatiul dorit sau alte facilitati tehnice).
Instalarea WordPress-ului pe server ca si configurarea acestuia este pasul urmator, dar acesta nu trebuie sa ne sperie. Toate acestea nu sunt „rocket science” si este suficient sa urmarim cateva tutoriale pe Youtube pentru a vedea cum sa rezolvam acest pas.
Daca credeati ca „ce a fost greu a trecut” va inselati. Etapele de mai sus sunt numai inceputul, iar greul de abia acum incepe.
Odata ce avem la dispozitie blogul gata de lucru va trebui sa incepem sa scriem. Pentru cei aflati la inceput de drum, va avertizez ca acest lucru nu este asa de usor dupa cum pare. Va trebui sa uitam compunerile pe care le faceam la scoala sau comunicare oficiala de la serviciu, deoarece stilul in care se scrie blogul este total diferit.
In primul rand este necesar ca posturile noastre sa atraga clientul, sa fie scrise intr-un stil alert, dinamic si captivant. Toti cititorii isi pierd rapid rabdarea si nu vor aloca mai mult de 10 secunde unui post, iar daca acestea nu sunt atractive si au un stil de exprimare greoi acestia vor parasi rapid site-ul.
Este greu pana acum? Suntem abia la inceput, deoarece va trebui sa ne adaptam postarile si pentru motoarele de cautare. Acestea clasifica posturile in functie de cuvintele cheie utilizate, astfel ca va trebui sa studiem concurenta pentru a vedea ce cuvinte cheie folosesc, urmand sa le includem in posturile propii.
Cuvintele cheie stau la baza succesului unui site
Trebuie sa avem grija sa alegem cuvintele cheie cu o concurenta scazuta pentru ca site-ul nostru sa urca rapid in preferintele Google, iar pentru a identifica acest lucru (ca si pentru cuvintele cheie) se poate utiliza o gama larga de instrumente gratuite ce ne stau la indemana in mediul virtual.
Numarul articolelor postate este foarte important, deoarece cititorul va trebui sa aiba un numar mare de posturi din care sa aleaga cele mai potrivite pentru gusturile sale, iar motoarel de cautare apreciaza intotdeauna un site cu un continut bogat si divers.
Trebuie sa fim constienti de faptul ca un blog inseamna o munca asidua, ce nu poate fi oprita niciodata. Singurul avantaj este ca dupa o perioada de timp numarul postarilor poate sa scada, deoarece vom avea suficient continut pentru cititori. Odata ajunsi aici este important sa pastram insa ritmicitatea postarilor, deoarece acest lucru ne va fi de mare ajutor pentru politica SEO.
Atentie insa: nu uitati sa instalati un plugin care sa completam descrierile si metadescrierile. Fara a avea aceste rubrici completate vom munci degeaba, deoarece Google nu ne va indexa si clasifica niciodata articolele.
Daca plecam de la premiza ca nu ne intereseaza timpul petrecut de vizitator pe site ci numai un numar mare de vizite, ne inselam. Poate ca pe noi nu ne intereseaza acest lucru, dar pe Google il intereseaza (si inca foarte tare) timpul petrecut de vizitatori de site.
Acest parametru este denumit „bounce rate” si cu cat este mai scazut (adica cu cat timpul petrecut de cititor pe site-ul nostru va fi mai mare) cu atat va fi mai bine. Bounce rate-ul reprezinta de fapt unul dintre cele mai importante criterii folosite de Google pentru clasificarea site-urilor.
In plus, in functie de timpul petrecut de cititori pe site vom afla si interesul cu care este citit site-ul si daca informatiile oferite sunt de ajutor.
Desi „continutul este rege” in viziunea Google, nu trebuie sa neglijam si obtinerea unor linkuri din alte site-uri, ce sunt deosebit de importante in algoritmul Google. Nu trebuie insa sa facem greseala sa cumparam multe linkuri intr-o perioada foarte scurta, deoarece acest lucru nu ne va face decat rau.
Este necesar sa fim atenti si la calitatea acestora deoarece in ultima perioada Google prefera calitatea in locul cantitatii. Iar linkurile „rele” (adica acelea slabe calitativ) ne vor produce daune serioase.
Desi motoarele de cautare apreciaza linkurile obtinute organic nu trebuie sa ne facem iluzii si sa muncim pentru a le obtine in mod natural, deoarece blogul nostru nu va ajunge niciodata o autoritate in domeniu (ca Prosport, Capital, Ziarul Financiar, etc) ci va trebui sa cumparam linkurile.