
Anatomia unui blog
Blogurile sunt unele dintre cele mai citite site-uri. Explozia acestora a fost posibila datorita faptului ca sunt site-uri dinamice, actualizate in fiecare zi (sau chiar de mai multe ori pe zi) iar informatiile sunt structurate logic, ordonat si pot fi citite si intelese repede.
Blogurile de astazi sunt o modalitate rapida de a castiga cititori (implicit notorietate) si foarte multi bani oferindu-ne independenta financiara la care am visat cu totii.
Blogurile reprezinta viitorul
Blogurile ne ofera informatii, pareri, comentarii, critici prezentat intr-o maniera pe gustul fiecaruia (continutul poate fi sub forma audio, video sau text). Acestea au evoluat de la o structura simpla (a informatiei si a designului) si au ajuns astazi adevarate opere de arta si formatori de opinie.
Notiunea de weblog a aparut in decembrie 1997, iar forma actuala si-a facut aparitia in 1999 dupa ce Peter Merholz a despartit cuvantul in sintagma „we blog”.
Numarul blogurilor s-a dublat practic in fiecare luna iar structura acestora a fost imbunatatita in permanenta, atat sub aspectul informatiilor oferite cititorilor cat si pentru a fi potrivite pentru un SEO de calitate, ce le permite sa fie clasificate cat mai bine de catre motoarele de cautare.
Structura unui blog de astazi este total diferita fata de perioada trecuta, iar cei ce doresc sa aiba un blog de calitate trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte.
Pentru inceput este necesar sa cunoastem ca fiecare insemnare dintr-un blog este definita de termenul „post”.
Comentariile sunt reprezentate de insemnarile lasate de fiecare vizitator iar numarul acestora poate duce catre dezbateri ale unor idei sau situatii. Este important ca acestea sa fie lasate deschise si incurajate de catre proprietarii blogurilor.
Anatomia blogurilor trebuie respectata cu strictete
Toate posturile vor contine linkuri catre sursa din care ne-am inspirat sau informatia pe care am folosit-o ca baza pentru a incepe discutiile.
Permalinkurile sunt acele linkuri ce vor permite cititorilor sa acceseze rapid si direct postul dorit. Acestea reprezinta de fapt un link permanent ce ne va permite sa citam constant un post pe o pagina.
Notiunea de trackback se refera la linklurile ce sunt copiate intr-un post (sau blog) nou ce se refera la postul original. Acestea sunt responsabile cu contructia structurii linkurilor si ofera posibilitatea motoarelor de cautare de a gasi mai repede postul original.
Categoriile sunt o „umbrela” sub care sunt grupate mai multe posturi avand aceeasi tipologie. Acestea usureaza misiunea cititorului ce nu mai trebuie sa caute posturile din domeniul sau de interes. Tot ceea ce trebuie facut este sa se acceseze categoria dorita iar acela este locul unde pot fi gasite toate posturile de care acesta este interesat.
Arhivele sunt locul unde sunt depozitate absolut toate post-urile ce au fost publicate pe un blog.
RSS Feed este o modalitate ce permite proprietarilor de bloguri sa fie informati ori de cate ori apare o modificare pe blog (noi comentarii sau opinii), fara ca acestoa sa fie nevoiti sa viziteze in permanenta blogul.
Blogroll reprezinta lista celor mai citite bloguri (citite de proprietarul unui blog) ce sunt afisate de obicei in bara din dreapta a site-ului.